-"هنگامی که آدم روز رو شروع میکنه ، نباید دستگاه همایون بشنوه!" (بخشهایی از گفتگوی استاد شجریان با هرمز شجاعیمهر در برنامه نوروزی سال ۱۳۷۳ خورشیدی)
-"نباید فراموش کنیم که موسیقی به انسان اندیشیدن میدهد. من موسیقیای را دنبال کردم که اندیشیدن به انسانها بدهد. آن موسیقیای را که خواسته باشد برای لحظهای فقط انسان خوشش بیاید یا حال کند، از آن دیدگاه من [موسیقی را] دنبال نمیکنم. من موسیقی را از دیدگاهی دنبال میکنم که اندیشیدن به مردم بدهد. و… لحظهای از خودش بیرون بیاید و فکر کند… زیرا انسان در فکر کردن ساخته میشود، در اندیشیدن راه کمال را طی میکند" (مصاحبه با محمدرضا شجریان).
شخصا از سکوت شب، موسیقی طبیعت مثل خش خش شب هنگام برگ های درختان، صدای باد، صدای جوی آب، صدای پرندگان و حیوانات که به نظر من همه همچون اذکاری آسمانی هستند را بیشتر دوست میدارم و آرامش عمیق تری را از شنیدن آنها به دست میآورم تا موسیقیها و آواهای دست ساختهی بشر. اتفاقا هر چه سازها و آلات موسیقی هم با روح و تن نوازنده و طبیعت ارتباط بیشتری یابند، زندهتر و دلنشین تر هستند تا سازها و آلات تکنولوژیک و برقی و موسیقیهای الکترونیک که جز مواردی نادر همچون سبک نیو ایج، عموما خالق حس و حالی پر از تنش و تشویش و اضطراب میباشند، چیزی که به تأسی از نیچه تبلوری از روح دیونوزوسی موسیقی مینامم.
نقل قولهای ابتدای این یادداشت از استاد شجریان در مورد شنیدن انواع موسیقی در ساعات مختلف شبانهروز یا موسیقی را به مثابه نوعی از اندیشه ورزی برشمردن، به نظر میرسد ریشه در نگاهی آپولونی و سلوکی عقلانی در موسیقی دارد.