عبارات

نوشتارها و گفتارهای یوسف شیخی (مدرّس و پژوهشگر فلسفه) در عرصه‌ی فرهنگ و اندیشه.

عبارات

نوشتارها و گفتارهای یوسف شیخی (مدرّس و پژوهشگر فلسفه) در عرصه‌ی فرهنگ و اندیشه.

عبارات

«عبارتُنا شَتّى و حُسنُک واحد»
عبارات؛ مجموعه نوشتارها و گفتارهای یوسف شیخی (مدرّس و پژوهشگر فلسفه) در عرصه‌ی فرهنگ و اندیشه.

نویسنده مستقل کتاب های: پرواز از جام جهانی، ظرفیت شناسی ژانرهای سینمایی برای ارائه مفاهیم دینی، فیلمنامه هَه، سلوک فرم؛ بررسی سیر تکوین فرم در فیلمنامه دینی.

نویسنده همکار کتاب های: یسبحون؛ هجده روایت از قرآن، پایی در غزه؛ شانزده روایت از «ما و غزه».

ویراستار کتاب: معنای زندگی از دیدگاه خیام و بکت، نوشته رقیه رنجبر، انتشارات شبگیر.

نویسنده مقالات، جستارها و یادداشت های متعدد در روزنامه ها و نشریات و مجلات و فصلنامه های علمی از جمله: 19 دی، جام جم، اعتماد، ققنوس هنر، نگارستان، طوبی، رواق هنر و اندیشه، دین و رسانه، عصر اندیشه، تصویرنامه، زیباشناخت، پژوهشنامه مذاهب کلامی، مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی، روایت ایرانی و...

آثار در دست انتشار: تاریخ گسست، گذار از ابن تیمیه متخیل و...

آثار منتشر نشده: مجموعه مقالات فلسفی، مجموعه مقالات کلامی، مجموعه مقالات سینمایی، مجموعه یادداشت ها و نقدها، مجموعه روایت ها، مجموعه اشعار، مجموعه داستان ها و...


نویسندگان

۵ مطلب در بهمن ۱۴۰۳ ثبت شده است

مقدمه

«از سلّاخ خانه تا مهدیّه: خرده روایت­ هایی از زندگی و مواجهات حاج غلام محمدی با شیخ احمد کافی» به نویسندگی ابراهیم اکبری دیزگاه، کتابی است در 254 صفحه که در بهار 1403، توسط شرکت چاپ و نشر بین الملل وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی منتشر شد و به بازار کتاب راه یافت.

شیخ احمد ضیافتی معروف به کافی از زمره­ی چهره­ های مبارز و انقلابی همچون دکتر شریعتی، صمد بهرنگی، غلامرضا تختی بود که با مرگشان بر آتش انقلاب دمیدند. این نامیرایان همچون حاضران غایبی بودند که حتی بیش از زمان حیاتشان در تسریع روند انقلاب مؤثر افتادند تا انقلابیون خام اندیشانه به تحقق رؤیاهای خود در فردای پیروزی انقلاب بیاندیشند.

به نظر راقم این سطور، کتاب مذکور در میان آثار داستانی انتشاریافته از اکبری دیزگاه تاکنون، خوشخوان ترین و روان ترین کتاب است و شاید علت آن، لحن عامیانه، بیان لوطی منشانه­ ی شاه غلام به عنوان یک کارگر سلّاخی در کشتارگاه تهران، بهره گیری حداقلی نویسنده از تکنیک ­های معمول داستان نویسی و حضور کمرنگ عناصر خیال انگیز و عالم مثال و تأملات فلسفی و رنگمایه­ های عرفانی و بازی­ های زبانی باشد که برای مخاطب عام دشواری­هایی در فهم متن ایجاد می­ کند.

«از سلاخ خانه تا مهدیّه» شامل سه بخش پیش روایت، بخش اصلی یا فصول سه گانه­ ی روایت و پیوستِ تصاویر است. محدودیت ژانری نویسنده در وفاداری به واقعیت و استفاده ­ی حداقلی از عناصر و تکنیک ­های داستانی، همچنین سوژه­ ی غیرفرهیخته­ ی کتاب که برخلاف یونسِ «برکت»، یوسفِ «سیاگالش»، یحییِ «بیروط»، سهرابِ «شاه کشی»، صابرِ «طوطی و تاول» و حتی خلیلِ «سوره آفلین»، از طبقه­ ی متوسط باسواد در جامعه­ ی دینی مألوف یا جامعه­ ی در حال ظهور پسادینی ایران به شمار نمی ­آید، از ویژگی ­های منحصر به فرد این اثر در میان آثار ابراهیم اکبری دیزگاه است. نویسنده در عمل کوشیده است برخی ناگفته­ ها درباره ­ی مرحوم کافی را از گفتار و رفتار شاه غلام نمایان سازد.

دانلود متن کامل «کافیِ ناکافی»

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۶ بهمن ۰۳ ، ۱۴:۵۲
یوسف شیخی

می توان گفت در کنار داستان تأمل برانگیز «مرگ ایوان ایلیچ» اثر تولستوی، «مغازه‌ی خودکشی» نوشته‌ی ژان تولی (۱۹۵۳-۲۰۲۲) نویسنده و فیلمنامه نویس فرانسوی، یکی از بهترین آثار داستانی در خصوص مرگ به شمار می‌رود. 
«مغازه‌ی خودکشی» کتابی است میخکوب کننده و یکی از عجیب ترین رمان‌هایی است که خوانده‌ام. یک شاهکار کم نظیر ادبی با رنگمایه ای فلسفی. سوژه ی جالب این هجویه ی خیره کننده درباره‌ی مرگ و امید که با پایانی غافلگیر کننده آدمی را به شوک فرو می برد، مبتنی بر تکنیک اگر جادویی است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ بهمن ۰۳ ، ۲۲:۰۳
یوسف شیخی

چکیده

مقالۀ حاضر با رویکرد تحلیل انتقادی به بررسی کتاب «سورۀ آفِلین» به عنوان یکی از مهم­ترین و متفاوت­ترین آثار ادبی سال­های اخیر دربارۀ انقلاب اسلامی پرداخته است. نگارنده بر اساس مدل ارائه شده از سوی فیلسوف برجستۀ کره­ای، جیگون کیم، با بررسی ساختاری انقلاب اسلامی به مثابه یک رخداد به نتایجی مهم دست یازید، از جمله اینکه رُخداد 57 به وسیلۀ عملکردی میان چهار متغیر (ابژه، حقایق، ویژگی خاص و زمان) تحقق یافته است، به همین روی نگارنده مدعی است که «سورۀ آفِلین» درواقع «رمان-تاریخ» است و نه رمانِ تاریخی، چرا که متون «رمان-تاریخ» قصد دارند تا خواننده را به پرسش درباب حقیقتِ تاریخ رسمی وا ‌دارند و غایتی معرفت‌شناختی را دنبال می‌کنند. همچنین از میان شیوه­های مبارزۀ اجتماعی برای اصلاح، خلیل حجتیِ «سورۀ آفِلین» ما را به راه چهارم یا اصلاحِ انقلابی دعوت می­کند. همچنین «سورۀ آفِلین» اشارتی است بر این اینکه «کنشگران مرزی» امکانی جهت رفع انسداد از «توسعۀ ایرانی» به مثابه یک طرح ناتمام هستند. اکبری دیزگاه به این مسئلۀ بنیادین تذکار می­دهد که در تفکر انسان ایرانی، این فره ایزدی است که حکومت می­کند نه شخصیت­های سیاسی با رویکردهای مختلف اعم از سکولار یا دینی. البته نگارنده ضمن اذعان و عنایت به قوت­های «سورۀ آفِلین» در کنشگری مرزی، دو نقد مشخص را بر آن وارد می­سازد: اول؛ سرگردانی میان «متن‌-تحقیق»؛ به مثابه اثری که قصد دارد واقعیت دنیا را بازگو کند، و «متن-تأویل»؛ به مثابه اثری که قصد دارد زمینه­ای برای روایتی متکثر و چند صدایی از واقعیت دنیا را ایجاد نماید و دوم: خطر تحویل­نگری و غفلت از نقش انسان مثالین ایرانی یا امام در خلق «متن-تأویل» است.

کلیدواژه: اصلاح انقلابی، تاریخ خُرد، رخداد 57، رؤیای انسان ایرانی، رمان-تاریخ، سورۀ آفِلین.

دانلود متن کامل «تاریخ خرد رخداد 57 در خلسه خرد رمان تاریخ»

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ بهمن ۰۳ ، ۰۰:۵۰
یوسف شیخی

کتاب پرفروش «مشرکی در خانواده‌ی پیامبر»، نخستین بار سال ۱۳۹۶، توسط انتشارات نقد فرهنگ، به قلم دکتر حسن محدثی گیلوایی (استاد جامعه شناسی) و دکتر بیژن عبدالکریمی (استاد فلسفه) وارد بازار نشر شد. راقم این سطور برای نگارش یادداشت حاضر مطالعه‌ی چاپ هشتم این اثر به سال ۱۴۰۲ را مبنا قرار داده است.

هرچند روی جلد کتاب، عنوان «داستان عاشقانه‌ی ابوالعاص و زینب» درج شده است، اما به معنای امروزی و مصطلح کلمه، ما با یک اثر داستانی مواجه نیستیم، بلکه به نظر می‌رسد، این اثر ناداستان یا نهایتا شبه داستان (با نظر به افزوده‌های غیرمستند اگزیستانسیال از کشمکش‌های ذهنی شخصیت‌ها) باشد که پرداختی قصه وار به سبک حکایات کهن دارد تا داستان به مفهوم مدرن آن. نوشتن دو مقدمه، ذکر دیگر اقوال تاریخی در پاورقی و آوردن منابع و مآخذ وجه ناداستان کتاب را تقویت می‌کند، چرا که برای هیچ رمان یا داستانی مقدمه نمی‌نویسند و منبع نمی‌آورند و پاورقی نمی‌زنند.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ بهمن ۰۳ ، ۰۱:۴۷
یوسف شیخی

«جهان با من برقص»؛ ملودرامی است کمیک و فلسفی در باب مرگ. از نظر ژانریک این فیلم اثری مبتنی بر فضا یا حال و هوا به شمار می‌آید. فیلمساز با نمایش فانتزی های شخصیت "جهان" بریده از شهر و پناه برده به دامن طبیعت اما ناگزیر از مواجهه با مرگ، آخرین شام تولد «جهان»را در کنار دوستانش روایت می‌کند. موسیقی در این فیلم نقشی بنیادین دارد و وجه مایز جهان فانی و باقی است. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ بهمن ۰۳ ، ۰۱:۳۲
یوسف شیخی