عبارات

نوشتارها و گفتارهای یوسف شیخی (مدرّس و پژوهشگر فلسفه) در عرصه‌ی فرهنگ و اندیشه.

عبارات

نوشتارها و گفتارهای یوسف شیخی (مدرّس و پژوهشگر فلسفه) در عرصه‌ی فرهنگ و اندیشه.

عبارات

«عبارتُنا شَتّى و حُسنُک واحد»
عبارات؛ مجموعه نوشتارها و گفتارهای یوسف شیخی (مدرّس و پژوهشگر فلسفه) در عرصه‌ی فرهنگ و اندیشه.

نویسنده مستقل کتاب های: پرواز از جام جهانی، ظرفیت شناسی ژانرهای سینمایی برای ارائه مفاهیم دینی، فیلمنامه هَه، سلوک فرم؛ بررسی سیر تکوین فرم در فیلمنامه دینی.

نویسنده همکار کتاب های: یسبحون؛ هجده روایت از قرآن، پایی در غزه؛ شانزده روایت از «ما و غزه».

ویراستار کتاب: معنای زندگی از دیدگاه خیام و بکت، نوشته رقیه رنجبر، انتشارات شبگیر.

نویسنده مقالات، جستارها و یادداشت های متعدد در روزنامه ها و نشریات و مجلات و فصلنامه های علمی از جمله: 19 دی، جام جم، اعتماد، ققنوس هنر، نگارستان، طوبی، رواق هنر و اندیشه، دین و رسانه، عصر اندیشه، تصویرنامه، زیباشناخت، پژوهشنامه مذاهب کلامی، مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی، روایت ایرانی و...

آثار در دست انتشار: تاریخ گسست، گذار از ابن تیمیه متخیل و...

آثار منتشر نشده: مجموعه مقالات فلسفی، مجموعه مقالات کلامی، مجموعه مقالات سینمایی، مجموعه یادداشت ها و نقدها، مجموعه روایت ها، مجموعه اشعار، مجموعه داستان ها و...


نویسندگان

۵ مطلب در دی ۱۴۰۳ ثبت شده است

مقدمه

در کنار مجموعه روایت­ هایی مثل کتاب «روایت پیاده‌روی اربعین: روایت مردم شناسانه و جامعه شناختی از پیاده روی اربعین»، داستان نویسان نیز به این پدیده توجه نشان داده­ اند که از جمله می­توان به داستان بلند یا رمان کوتاه «طوطی و تاول» نوشته‌ی ابراهیم اکبری دیزگاه، اشاره نمود. این داستانِ دینی در سال ۱۴۰۰ خورشیدی توسط نشر معارف و در ۹۶ صفحه منتشر شده است.

آثار داستانی اکبری دیزگاه که در بستری حکمی و فلسفی و به دور از سیاست زدگی و ایدئولوژیک اندیشی رایج در ادبیاتِ دینی پساانقلاب آفریده شده­ اند، از نظر ساختاری به دلیل ذوق تأویلی، فراتر رفتن از زبان ابزاری و رسیدن به مرزهای زبان افزایی یا زبان آوری، خلق جهانی‌های داستانی متعدد در عالم رمان، بینامتنیت و ارجاعات متعدد با قرآن به مثابه متن مقدس و سایر متون کلاسیک ادبی و فلسفی، استفاده از رؤیابینی، از نظر مضمونی به خاطر نوعی حال و هوای دینی، معنویت گرایی، نقد اجتماعی دین، طرح تضارب آراء و تلاقی دیدگاه‌های متکثر در ساحت تفکر دینی، دیالوگ اصناف متفاوت دینداری به نظر می ­رسد دعوتی است برای تفکر در بنیادهای زیست جهانِ ایرانی و بازسازی انتقادی-معنوی گفتمان دینی.

اگر با تأسی به رولان بارت در کتاب «درجه­ ی سفر نوشتار»، معیار ادبی بودن یک متن را مبتنی بر آشنایی زدایی و میزان تأویل پذیری آن بدانیم، به زعم راقم این سطور، اثر پر رمز و راز «طوطی و تاول» در میان آثار داستانی ابراهیم اکبری دیزگاه، اثری متفاوت و درخشان به شمار می­ آید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۰۳ ، ۰۴:۲۲
یوسف شیخی

در نوزدهمین فراخوان آثار پژوهشی حوزه علمیه خراسان و اولین همایش ملی دستاوردهای معاصر علوم حوزوی، کتاب من با عنوان «گذار از ابن تیمیه متخیل؛ سیر دیالکتیکی از شمایل نگاری به شمایل شناسی ابن تیمیه»، توانست عنوان «پژوهشگر برگزیده با رتبه۲» را به دست آورد. همچنین ایده‌ی پژوهشی من با عنوان «بررسی راهکارها و موانع پویاسازی زبان فارسی به مثابه اَبَرزبان» موفق به کسب عنوان «شایسته تحسین» گردید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۰۳ ، ۰۳:۴۶
یوسف شیخی

برنامه‌ی تلویزیونی حیرة (حوارات فکریة ومعرفیة مع عشرات العلماء والأساتذة والباحثین، شرقا وغربا، على ضفاف الحب والحکمة والحیرة) که از عمان پخش می‌شود، به تازگی با دو تن از ابن تیمیه شناسان برجسته‌ی عربی و غربی گفت و گو کرده است که بسیار قابل استفاده است:

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۰۳ ، ۰۳:۴۲
یوسف شیخی

روزهای گذشته فشار کار و تدریس حسابی خسته‌ام کرده بود. این تعطیلی واقعا لازم بود. دیشب در گلبهار کولاک سختی بود و با آمد و شد برق ساعاتی را در تاریکی سپری کردیم. در میانه‌های روز با برآمدن خورشید زمستانی، مجالی شد تا بیرون بیایم و ساعتی را در برف قدم بزنم. یکی از لذت‌های خاطره‌انگیز برای من قدم زدن در برف است که در دیار خراسان (خور آسان) کمتر آن را تجربه می‌کنیم. وقتی در برف راه می‌روم یاد شاختاهای تبریز می‌افتم. زمستان‌هایی سخت و استخوان سوز. در محله‌ای که ما ساکن بودیم خانه‌ها در سربالایی بودند با پله‌هایی زیاد که در زمستان‌ها یخ می‌بستند و رفت و آمد از آنها به سختی ممکن می‌شد. در پژوهش نیز دقایق و زمان‌هایی بر پژوهشگر می‌گذرد که بایستی همچون شاختای تبریز و شرایط کولاک و برف که دید کافی وجود ندارد، و باد نیز گه گاه بر صورتت سیلی سرد می‌نوازد، تو می‌بایست سرسختانه راهی به حقیقت بجویی و از آن پله‌های قندیل بسته‌ بالا بروی، هر چند هر آن خطر سقوط بیخ گوشت باشد.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۰۳ ، ۰۳:۴۰
یوسف شیخی

تذکر حکمت نبوی "کما تکونوا یولیکم؛ هر طور باشید همانطور بر شما حکومت خواهد شد" و ضرب المثل "خلایق هر چه لایق"، برای فهم تحولات سیاسی امروز خاورمیانه، بیش از هر ایده باوری غیرواقع بینانه یا تئوری وارداتی راهگشاست. خاورمیانه قطعه‌ای از این کره‌ی خاکی است که واجد سه خصلت مهم است: اولا مهد ادیان بزرگ و امپراطوری ها و تمدن‌های کهن و باستانی است و به همین روی دولت‌هایی شبه مدرن در آن سر بر می‌آورند که در پی احیای اقتدار امپراطوری های بزرگ گذشته در قالبی جدید هستند و نگاه مردمانش به اقتدارِ دولت نیز همچنان نگاهی اساطیری و قدسی است، ثانیا ثروتی هنگفت از معادن و منابع حیاتی و ذخایر زیرزمینی و البته سرمایه‌ای وسوسه‌انگیز به نام نفت دارد که خیال دولت‌ها را از بابت مسئولیت پذیری در قبال ملت‌ها راحت می‌سازد و لذا در این منطقه معمولا با دولت‌هایی رانتیر یا تحصیلدار مواجه هستیم که هر چند عنوان جمهوری را یدک می‌کشند، اما خود را بی‌نیاز از پاسخگویی به مردم می‌دانند. ثالثا با توجه به منابع غنی انرژی و ثروت سیاه نهفته اش و عدم اتکا دولت‌های شبه مدرن به ملت‌ها، باور اینکه دولت‌های مدرن غربی و قدرت‌های جهانی در نقشه‌های بلندپروازانه خود برای این قطعه از زمین برنامه‌ای درازمدت دیده باشند چندان غریب به نظر نمی‌رسد، افزون بر وجود شواهد متعدد تاریخی مداخله خارجی، سناریوی اخیر ترکی- اسراییلی- ناتویی سقوطِ اسد با هدف شکستن هلالِ شیعی نوصفوی ایران و تقویت رؤیای نوعثمانی اردوغان، و نیز تضعیف قدرت منطقه‌ای روسیه در جنگ اکراین، نمونه‌ای تازه بر صحت خصلت سوم خاورمیانه است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۰۳ ، ۰۳:۳۸
یوسف شیخی